Skafold Uygulaması
Kıkırdak hasarı, eklemde ağrı oluşmasının en önemli sebeplerinden birisidir. Kıkırdak, vücuttaki pek çok diğer dokudan farklı olarak yeterli kanlanma özelliğine sahip olmadığı için iyileşme kapasitesi de çok iyi olmayan bir dokudur.
Eklem yüzeyinde bir hasar oluştuğunda, bu durumun ağrıya yol açmasının yanı sıra, zaman içerisinde sahanın genişlemesi ve eklemde genel bir bozulmaya, daha çok bilinen adıyla kireçlenmeye, yol açması muhtemeldir. Bu sebeple kıkırdakta oluşan hasarların gerekli hallerde tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Kıkırdak sorunlarının tedavi edilmesi için geliştirilmiş pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de skafold olarak bilinen küçük ve yüksek teknoloji ürünü malzemelerin kullanılmasıdır.

Skafold tekniği nedir?
Skafoldlar, kıkırdak hasarları için kullanılan, küçük ve yüksek teknoloji ürünü implantlardır. İşlem mozaikplastiye benzemektedir. Fakat hastanın dizinden kıkırdak alınması yerine hazır olan ve zamanla hasarlı bölgede yeni kıkırdak ve kemik oluşumunu sağlayan implantlar kullanılır. Bu şekilde kıkırdak alınan ekleme hiçbir şekilde zarar verilmemiş olur. Ayrıca hazır bir ürün olması sebebiyle sayı ya da boyut kısıtlaması da bulunmaz. Prodesür tamamen artroskopik olarak yapılabilmektedir.
Skafold ameliyatı kimlere yapılır?
Skafold, yaygın olarak kıkırdak hasarı olan hastalardan ziyade daha küçük ve lokal kıkırdak hasarı olan hastalar için tercih edilen yöntemlerdir. Bununla beraber; mikrokırık ve nanokırık gibi yaygın kullanılan ameliyatlar ile kıyaslandığında daha derin hasarları giderebilme özelliğine sahiptir. Mozaikplasti ameliyatında verici sahada oluşan hasar da skafold ameliyatlarında gözlenmez.