S A R P E R G Ü R S U
Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
0 (545) 140 68 50
Prof. Dr. Sarper GÜRSU
  • Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
  • 0 (545) 140 68 50
  • info@profdrsarpergursu.com

Omuz hastalıklarının tedavisi

Omuz Hastalıkları
Omuz kas yırtığı (Rotator Kaf Yırtığı) nedir?

Rotator kaf, omuz ekleminin stabilitesini sağlayan yani eklemi yerinde tutan dört adet tendonun oluşturduğu bir grup kası ifade eder. Bu kaslar, omuzun hareketliliği için büyük önem taşır sağlar ve kolun kaldırılmasınısağlarlar. Ancak, travma veya yaşlılığa bağlı dejenerasyon gibi bazı sebeplerle bu kaslar yırtılabilir. Bu durumda omuzda ağrı ve hareket kaybı ortaya çıkabilir.

Omuz kas yırtıkları nasıl tedavi edilir?

Tedaviye karar verirken farklı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Yırtığın yeri, boyutu, oluş zamanı, hastanın yaşı ve yaşam tarzı, mesleği ve beraberinde kıkırdak hasarı olup olmaması gibi durumlar tedaviye yön veren faktörlerdendir. Tedavi ameliyatsız ya da ameliyat ile gerçekleştirilebilir.
Daha küçük ve yeni yırtıklarda, istirahat, fizik tedavi ve ağrı kesiciler gibi ameliyat dışı yöntemler uygulanabilir. Ayrıca bazı ilaçlar ya da kök hücre tedavileri ile yırtıkta iyileşme ve ağrıda azalma sağlanabildiği düşünülmektedir.
Büyük ve kompleks yırtıklar ise genellikle cerrahi tedavi gerektirir. Bu yırtıkların çok büyük bir kısmının artroskopik yolla tedavi edilmesi mümkündür. Fakat daha eski ve çok büyük bazı yırtıklarda bu yolla tamir sağlanamayabilir. Bu hallerde açık cerrahi ile tedavi, kas transferi hatta protez tedavisi gerekli olabilir.
Omuzda görülen kas yırtıklarında ameliyat gereken hallerde en ideal olanı tamiri bir an önce gerçekleştirerek artroskopik olarak tedavi fırsatını kaçırmamaktır.

Omuz kas yırtıklarında tedavi sonrası süreç nasıl işlemektedir?

Omuz da rotator kaf yırtığı sebebiyle ameliyat yapılan hallerde ameliyat sonrasındaki rehabilitasyon en az ameliyatın kendisi kadar önemli bir süreçtir. Rehabilitasyonun temelini kas güçlerinin yeniden kazanılması ve hareket açıklığının tam olarak kazanılması oluşturmaktadır.

Omuz çıkığı nedir?

Omuz çıkığı; kol kemiğinin üst ucunun yuvasından çıkması anlamına gelir ve genellikle travma ya da ters bir hareket ile ortaya çıkar. Oldukça ağrılı bir durum olup genellikle omuzda şekil bozukluğuna yol açar. Omuz çıkığının acil olarak yerine tekrar yerleştirilmesi zorunludur.

Omuz çıkığı nasıl tedavi edilir?

Omuz çıkığı var olan bir hastanın çıkığının acil olarak yerine oturtulması gereklidir. Bunun için tanımlanmış birçok manevra tanımlanmış olup; ortopedi uzmanı en rahat uyguladığı ve en başarılı olduğuna inandığı tekniği kullanarak redüksiyonu gerçekleştirecektir.
Omuz çıkıklarının çok büyük bir kısmında bu yöntemler başarılı olmaktadır. Nadiren de olsa omuz uygulanan yöntem ile yerine oturtulamazsa bu durumda anestezi altında redüksiyon ya da açık ameliyat gerekli olabilir.

Omuz çıkıklarında uygulanan Bankart ameliyatı nedir?     

Bankart ameliyatı genellikle birden fazla kere çıkmış olan omuzlarda meydana gelen kalıcı hasar ve tekrar çıkık oluşmasına yatkınlık sebebiyle yapılan bir ameliyattır. Ameliyatta hasar görmüş olan eklem çevresi dokular tamir edilmekte ve tekrar çıkık oluşması engellenmeye çalışılmaktadır.

Omuz çıkığı ameliyatları sonrası rehabilitasyon süreci nasıl işlemektedir?

Tüm omuz ameliyatlarında olduğu gibi, omuz çıkığı ameliyatlarında da ameliyat sonrası rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır.
Rehabilitasyona ilk olarak pasif hareketler ile başlanır. Sonrasında aktif yardımlı hareketlere geçilir ve en son olarak da dirence karşı egzersizlere başlanır.Ameliyat sonrasında kolda güçsüzlük, donukluk ya da hareket kaybı olmaması için rehabilitasyona uyum gösterilmesi büyük önem taşımaktadır.