Diğer Rejeneratif Tedavi Yöntemleri
Eklem kıkırdaklarında yaralanma oldukça sık görülen bir durum olduğu için tedavi için geliştirilmiş çok sayıda yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerin farklı derecelerde etkinlikleri mevcut olup; tedaviye yön verirken bunlardan hangilerinin kullanılacağına hastanın yaşı, cinsiyeti, kıkırdak hasarının büyüklüğü, yerleşimi ve derinliği, hastanın beklentileri, yaşam şekli, mesleği gibi birçok faktör göz önüne alınarak karar verilmelidir.
Diz içi enjeksiyonlar: Kireçlenme tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri diz içi enjeksiyonlardır. Kireçlenmeye yani eklem dejenerasyonu ve bozulmasına yönelik olarak yapılan iğnelerin en çok kullanılanlarından birisi hyalüronik asit içeren enjeksiyonlardır. Hyalüronik asit eklem kıkırdağının yapısında doğal olarak bulunan bir maddedir ve hyalüronik asit enjeksiyonunun diz kıkırdağının rejenerasyonuna katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu tip enjeksiyonların doz ve ek içerik olarak pek çok türü bulunmaktadır.
Subkondral implant: Subkondral implantlar henüz oldukça yeni implantlar olup; hakkında deneyim oldukça azdır. İmplant gözenekli bir yapıda olup kıkırdaktaki hasarlı bölgenin hemen altında yer alan subkondral bölgeye ameliyat yoluyla yerleştirilir. Bu şekilde yeterli kanlanma sağlanarak daha etkin bir iyileşme sağlanır.
Eksozom: Eksozom, her ne kadar uzun zamandır bilinse de, ortopedik kullanımının geçmişi çok eski değildir. Eksozomlar kök hücre değildir. Daha çok çeşitli büyüme faktörleri, aminoasitler ve lipidler gibi maddeler içeren keseciklerdir. Bu kesecikler göbek kordon bağından elde edilen mezenkimal kök hücreler tarafından laboratuar ortamında oluşturulur ve saflaştırılarak uygulama için hazır hale getirilir. Soğuk zincir ile donmuş olarak transfer edilir ve enjeksiyondan 30 dakika kadar önce çözünmesi sağlanarak hasarlı ekleme enjekte edilir.