S A R P E R G Ü R S U
Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
0 (545) 140 68 50
Prof. Dr. Sarper GÜRSU
  • Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
  • 0 (545) 140 68 50
  • info@profdrsarpergursu.com

Eklem koruyucu kemik
ameliyatları-Osteotomiler

Eklem Koruyucu Kemik Ameliyatları-Osteotomiler

 
Dizinde eğriliğe bağlı olarak erken aşamalarda kireçlenmesi olan hastalarda kullanılan bir ameliyat tekniğidir. Dizdeki eğriliğin düzeltilmesi ile hasarlı kıkırdak üzerindeki aşırı yüklenme azaltılır ve daha sağlam kıkırdak kısımlarının da yük taşır hale gelmesi sağlanır.

Diz çevresi osteotomilerin amacı nedir?

Diz çevresine uygulanan osteotomi ameliyatlarının esas olarak 3 amacı vardır:
 
  1. Dizdeki ağrıyı azaltmak
  2. Bacaktaki eğriliği düzeltmek
  3. Diz ekleminin ömrünü uzatmak

Diz çevresi osteotomi ameliyatı nasıl yapılır?

Osteotomi ameliyatı için dizin hemen altından özel aletler ile kontrollü bir kırık gerçekleştirilir. Sonrasında bu seviyeden bacaktaki eğrilik olması gerektiği kadar düzeltilerek çeşitli ortopedik malzemeler ile sabitlenir. Ameliyat esnasında leğen kemiğinden alınan küçük bir parça kemiğin osteotomi yapılan bölgeye konması da gerekebilir. Sonrasında tıpkı kırık bir kemiğin iyileşmesi gibi osteotomi yapılan kemiğin iyileşmesi beklenir.



Osteotomi ameliyatı sonrası dönem nasıldır?

Ameliyat sonrasında, herhangi bir hareket kısıtlaması olmamasına karşın; kemik kaynayana kadar yük verilmemesi gerekmektedir. Bu süre ortalama 10 ile 12 hafta arasında değişmektedir. Hasta bu süreçte yürüteç ya da koltuk değnekleri ile yürüyebilir fakat ameliyatlı bacağına yük veremez. Dizin bükülmesinde sakınca olmadığı gibi bir egzersiz olarak da önerilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde kaynamanın takibi için belirli aralıklarla röntgen çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca ameliyat sonrasında emboli yani damar içinde kan pıhtılaşması riskine karşı kan sulandırıcı ilaçlar da kullanılmaktadır.