S A R P E R G Ü R S U
Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
0 (545) 140 68 50
Prof. Dr. Sarper GÜRSU
  • Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
  • 0 (545) 140 68 50
  • info@profdrsarpergursu.com

Halluks valgus tedavisi

Halluks Valgus Tedavisi
 
Halluks valgus, ayakta başparmağın dışa doğru eğriliği ve ayak iç tarafında kemik çıkıntısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalıkta esas sorun 1. ve 2. tarak kemikleri arası mesafe ve açının artmasıdır. Ayak parmaklarında oluşan eğriliğin doğal sonucu olarak belirgin ağrı ortaya çıkmaktadır. Hastalık çok sık yüksek topuklu ayakkabı giyme, ailesel yatkınlık ve aşırı kilolu olma gibi farklı sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.

Halluks valgusta nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?

Halluks valgusta uygulanan ameliyat dışı yöntemlerin eğriliği düzeltmede bir etkinliği bulunmamaktadır. Bu tedaviler esas olarak ağrıyı rahatlatmayı amaçlamaktadır. Eğriliğin düzeltilmesi için ameliyat tedavisi gerekmektedir.

Bu hastalık için tanımlanmış onlarca ameliyat metodu bulunmaktadır. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağına karar verirken eğriliğin derecesi, eğriliğin kaynağının nerede olduğu, hastanın yaşı, mesleği, yaşan tarzı ve halluks valgusa eşlik eden diğer durumların varlığı gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Ameliyat esnasında temel olarak eğrilik kemikte oluşturulan bir kesi ile düzeltilmekte ve ayağın iç tarafındaki fazla büyümüş kemik de traşlanmaktadır. Halluks valgusa eşlik eden başka sorunlar olduğunda aynı seans içerisinde bu durumlar da düzeltilmektedir.

Halluks Valgus ameliyatı sonrasında hastayı nasıl bir süreç beklemektedir?

Halluks valgus ameliyatları sonrasında standart hijyenik yara bakımı yapılmalıdır. Ameliyatlı ayak üzerine basılması 6-12 hafta kadar kısıtlanmaktadır. Yapılan röntgen kontrollerinde kemik kaynamasının görülmesi ile hasta tekrar bastırılmaya başlanır. Bu süreçte bir çift koltuk değneği kullanılması uygundur. Ayrıca bacak ve ayaktaki kaslarda zayıflama olmaması için doktorunuzun verdiği egzersizlerin yapılması da son derece önemlidir.