Mozaikplasti Uygulaması
Kıkırdak hasarı, eklemde ağrı oluşmasının en önemli sebeplerinden birisidir. Kıkırdak, vücuttaki pek çok diğer dokudan farklı olarak yeterli kanlanma özelliğine sahip olmadığı için iyileşme kapasitesi de çok iyi olmayan bir dokudur.
Eklem yüzeyinde bir hasar oluştuğunda, bu durumun ağrıya yol açmasının yanı sıra, zaman içerisinde sahanın genişlemesi ve eklemde genel bir bozulmaya, daha çok bilinen adıyla kireçlenmeye, yol açması muhtemeldir. Bu sebeple kıkırdakta oluşan hasarların gerekli hallerde tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Kıkırdak sorunlarının tedavi edilmesi için geliştirilmiş pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de mozaikplasti olarak bilinen kişinin kendisinden yapılan kemik-kıkırdak transferidir.
Mozaikplasti tekniği nedir?
Mozaikplasti ameliyatında hasarlı kıkırdak bölgesi özel aletler ile çıkarılır ve bu bölgeye genellikle diz ekleminin yük taşımayan bölgelerinden alınan kıkırdak ve kemik dokuları transfer edilir. Transfer edilen dokular hastanın kendi dokuları olduğu için sıklıkla bir uyum problemi olmadan iyileşme sağlanmaktadır. Prodesür tamamen artroskopik olarak yapılabilmektedir.
Mozaikplasti ameliyatı kimlere yapılır?
Mozaikplasti yaygın olarak kıkırdak hasarı olan hastalardan ziyade daha küçük ve lokal kıkırdak hasarı olan hastalar için tercih edilen yöntemlerdir.