Ayak Bileği Kıkırdak Yaralanmaları
Kıkırdak hasarı, eklemde ağrı oluşmasının en önemli sebeplerinden birisidir. Kıkırdak, vücuttaki pek çok diğer dokudan farklı olarak yeterli kanlanma özelliğine sahip olmadığı için iyileşme kapasitesi de çok iyi olmayan bir dokudur.

Eklem yüzeyinde bir hasar oluştuğunda, bu durumun ağrıya yol açmasının yanı sıra, zaman içerisinde sahanın genişlemesine ve eklemde genel bir bozulmaya, daha çok bilinen adıyla kireçlenmeye, yol açması muhtemeldir. Bu sebeple kıkırdakta oluşan hasarların gerekli hallerde tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Mikrokırık/Nanokırık tekniği nedir?
Her ne kadar kıkırdak iyi bir kanlanma sistemine sahip olmasa da kıkırdağın hemen altındaki subkondral doku oldukça iyi bir damarlanma ağına sahiptir. Mikrokırık ameliyatında özel aletler ile hasarlı bölgede delikler oluşturularak subkondral dokudan bir kanama olması sağlanır. Oluşan kanama ile hasarlı bölgede bir pıhtı meydana gelir ve zaman içerisinde bu dokunun kısmen kıkırdak özelliğine sahip, kıkırdağın işlevini gören bir hale gelmesi amaçlanır. Tüm bu işlemler de artroskopik olarak gerçekleştirilir. Nanokırık tekniğinde ise açılan delikler daha özel aletler ile oluşturulur ve çapları çok daha azdır.
Mozaikplasti tekniği nedir?
Mozaikplasti ameliyatında hasarlı kıkırdak bölgesi özel aletler ile çıkarılır ve bu bölgeye genellikle diz ekleminin yük taşımayan bölgelerinden alınan kıkırdak ve kemik dokuları transfer edilir. Transfer edilen dokular hastanın kendi dokuları olduğu için sıklıkla bir uyum problemi olmadan iyileşme sağlanmaktadır.
Skafold tekniği nedir?
Skafoldlar, kıkırdak hasarları için kullanılan, küçük ve yüksek teknoloji ürünü implantlardır. İşlem mozaikplastiye benzemektedir. Fakat hastanın dizinden kıkırdak alınması yerine hazır olan ve zamanla hasarlı bölgede yeni kıkırdak ve kemik oluşumunu sağlayan implantlar kullanılır. Bu şekilde kıkırdak alınan ekleme hiçbir şekilde zarar verilmemiş olur. Ayrıca hazır bir ürün olması sebebiyle sayı ya da boyut kısıtlaması da bulunmaz.

Eklem kıkırdağı hasarlarında kök hücre uygulaması ne demektir?
Kök hücre uygulamasının nasıl bir prosedür olduğuna dair aşağıdaki linkteki videoyu seyredebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=7mQxrrv2Tqc&t=7s
Kök hücreler nereden temin edilir, nasıl uygulanır?
Kök hücre uygulaması için en sık kaynaklar kişinin göbek yağ dokusu ya da leğen kemiğindeki ilik dokusudur. Bu kaynaklardan elde edilerek ayrıştırılan kök hücreler iğne ile enjeksiyon yoluyla ekleme verilebileceği gibi cerrahi olarak özel taşıyıcı bir membran ile doğrudan hasarlı bölgeye de yerleştirilebilir.
Ayak bileği kıkırdak yaralanmalarında eklem içi enjeksiyonlar kullanılır mı?
Kireçlenme tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri eklem içi enjeksiyonlardır. Kireçlenmeye yani eklem dejenerasyonu ve bozulmasına yönelik olarak yapılan iğnelerin en çok kullanılanlarından birisi hyalüronik asit içeren enjeksiyonlardır. Hyalüronik asit eklem kıkırdağının yapısında doğal olarak bulunan bir maddedir ve hyalüronik asit enjeksiyonunun eklem kıkırdağının rejenerasyonuna katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu tip enjeksiyonların doz ve ek içerik olarak pek çok türü bulunmaktadır.
Ayak bileği kıkırdak yaralanmalarında eksozom kullanımı mümkün müdür?
Eksozom, her ne kadar uzun zamandır bilinse de ortopedik kullanımının geçmişi çok eski değildir. Eksozomlar kök hücre değildir. Daha çok çeşitli büyüme faktörleri, aminoasitler ve lipidler gibi maddeler içeren keseciklerdir. Bu kesecikler göbek kordon bağından elde edilen mezenkimal kök hücreler tarafından laboratuar ortamında oluşturulur ve saflaştırılarak uygulama için hazır hale getirilir. Soğuk zincir ile donmuş olarak transfer edilir ve enjeksiyondan 30 dakika kadar önce çözünmesi sağlanarak hasarlı ekleme enjekte edilir.