S A R P E R G Ü R S U
Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
0 (545) 140 68 50
Prof. Dr. Sarper GÜRSU
  • Vital Fulya Plaza, Hakkı Yeten Caddesi, No:23, Kat:5, Daire:16, Teşvikiye, Şişli, İstanbul
  • 0 (545) 140 68 50
  • info@profdrsarpergursu.com

Magnezyum ve Kas Ağrıları Üzerine Etkileri

                                                           Magnezyum ve Kas Ağrıları
 

Normal koşullarda magnezyum vücudumuzda en çok bulunan minerallerden biridir. Protein sentezi, normal kas fonksiyonunun sağlanması, kan şekeri kontrolü, enerji metabolizmasının ayarlanması, DNA sentezi, kemik gelişimi, sinirsel fonksiyonların düzgün şekilde sürdürülmesi ve hatta kan basıncının düzenlenmesi gibi birçok yaşamsal olayda rol almaktadır. Dolayısı ile eksikliğinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Yeterli magnezyum alımı olmayan hastalarda kas kitlesinin azaldığı, yorgunluk ve kas zayıflığı gibi durumların ortaya çıktığı, huzursuz bacak ya da kas krampları gibi sorunlara rastlandığı bilinmektedir.

Magnezyum eksikliği genellikle klinik bulgular ile saptansa da kanda magnezyum seviyesinin ölçülmesi de oldukça yardımcıdır.

Aslında magnezyum ihtiyacı genellikle diyet ile karşılanabilir. Lifli yeşil sebzeler, badem ve ay çekirdeği başta olmak üzere bazı kuru yemişler, kinoa, esmer pirinç, mercimek, bezelye, bitter çikolata, muz, avokado ve somon balığı gibi birçok besinde bol miktarda magnezyum bulunmaktadır.

İyi bir diyete rağmen magnezyum eksikliği olan hastalarda ise magnezyum desteği gerekebilir.

Magnezyum destek ürünlerinin çok fazla çeşidi bulunmakla beraber, genellikle magnezyum-aspartat, magnezyum-sitrat, magnezyum-laktat ve magnezyum-klorid gibi suda eriyen türlerinin emiliminin ve dolayısıyla biyoyararlanımının daha iyi olduğu düşünülmektedir.

Magnezyum destek tedavilerinin genel olarak güvenli oldukları düşünülse de nadir olarak fazla alım söz konusu olabilir. Ayrıca magnezyumun fazla alımının bazı antibiyotiklerin etkinliğini azalttığı, ishal gibi gastrointestinal sorunlara yol açabildiği bilinmektedir.

Bu sebeple günlük magnezyum ihtiyacının karşılanması için en doğrusu doktorunuza danışarak uygun magnezyum preparatı ve dozlarının belirlenmesidir.

Geçmiş olsun.

*Bu metindeki tüm bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup; doktorunuzun öneri ve yönlendirmelerinin yerini tutamaz.

Dr. Sarper Gürsu
Mart 2025
İstanbul