Diz protezi ameliyatı sonrasında süreç nasıl işler? *
Gonartroz, ya da yaygın bilinen adıyla diz kireçlenmesi, ileri evreye geldiğinde ciddi ağrı ile beraber seyreden bir durum… Bu durumu yaşayan hastalarımızın ağrıya eşlik eden en sık şikayetleri hareketlerinin kısıtlanması, geceleri ağrıdan dolayı uyuyamamaları, hareketin azalmasına bağlı kilo artışı ve günlük yaşantılarının belirgin olarak kısıtlanması… Bu belirtilerin başladığı ve ciddi boyutlarda olduğu hastalar için ise günümüzde en etkin tedavi yöntemi total diz protezi uygulaması…
Diz protezi ameliyatı, çok uzun zamandır uyguladığımız bir işlem olsa da özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile artık çok daha iyi ve kaliteli protezler üretilmesi ve biz, cerrahların bu alandaki deneyiminin çok belirgin bir şekilde artması sebebiyle çok başarılı sonuçları olan ve hastaların çok büyük bir kısmının sonuçlardan memnun olduğu bir ameliyat.
Ameliyatın başarılı olmasında; kullanılan malzemenin doğru seçilmesi, ameliyatta protezlerin en doğru boylarının en uygun şekilde ve doğru teknikle yerleştirilmesi kadar, ameliyat sonrası sürecin doğru yürütülmesi de oldukça önemli.
Diz protezi ameliyatı sonrasında, hasta açısından en zor zaman; genellikle ameliyat sonrası ilk 24 saattir. Bu dönem yataklı serviste en uygun ağrı tedavisi ile rahatlatılır. Sonrasında ise, genellikle her gün öncekinden daha iyi geçer.
Hastanın servise gelişi ile beraber dizine soğuk uygulama başlatılır ki; burada amaç dizin şişmesini ve diz içerisinde olan kanamaları azaltmak ve ağrının rahatlamasına katkı sunmaktır.
Diz protezi ameliyatı olan bir hastanın, ameliyatlı bacağı üzerine basmasında genellikle sakınca yoktur. Sadece ilk zamanlarda; hasta yeni protezli bacağına alışana kadar daha iyi denge sağlaması için yürüteç adı verilen 4 ayaklı yürüme cihazı kullanması istenir. Birkaç gün geçtikten sonra yürüme belirgin şekilde rahatlar.
Bu süreçte hastalara düşen en önemli görevlerden birisi de kendisine gösterilen egzersizleri eksiksiz ve çok sayıda yapmasıdır (https://profdrsarpergursu.com/site/kalca-ve-diz-protezleri-sonrasinda-ne-tur-egzersizler-yapmaliyim/49). Hastanın eklemlerinde hareket açıklığının sağlanması ve dizinin güçlenmesi için egzersizleri düzgün bir şekilde yapması büyük önem taşır. Egzersizler uygun miktarlarda ve doğru bir şekilde yapıldığında profesyonel fizik tedavi ve rehabilitasyon yardımı alınması sıklıkla gerekmemektedir.
Ameliyattan sonra 2 günde bir steril koşullarda pansuman yapılmalıdır. İkinci hafta sonunda ise ameliyatı yapan hekim tarafından yara kontrolü yapılır ve dikişler alınır. Hastanın dikişler alınana kadar yarasını ıslatmaması gerekir. Dolayısıyla ya banyo yapmamalı ya da mutlaka yapması gerekiyorsa su geçirmez yara örtüleri kullanmalıdır. Dikişler alındıktan 24 saat sonra banyo yapılabilir.
Hastaneden taburcu olurken reçete edilen ilaçların söylenen dozlarda ve istenilen süre boyunca kullanılması çok önemlidir. Bunlar arasında özellikle düşük molekül ağırlıklı heparin olarak adlandırdığımız ve genellikle kan sulandırıcı olarak bilinen iğnenin 3 hafta süre ile aksatmadan kullanılması gereklidir. Bu süreçte hastanın her iki bacağına da kalçasına dek uzanan varis çorapları giymesi genellikle önerilir.
Hastanın ilk poliklinik kontrolü, 4-6. haftalarda yapılır ve bu kontrol esnasında çekilen 2 yönlü film ile protezin değerlendirilmesi mümkündür.
Diz protezi sonrasındaki 6. hafta sonunda genellikle fonksiyonel iyileşme tama yakın sağlanmış olur. Fakat tam olarak iyileşme için 2-3 ay uygun bir süredir.
Geçmiş olsun.
Dr. Sarper GÜRSU
Ekim 2024
İstanbul
*Bu yazıdaki tüm bilgiler genel bilgilendirme amaçlı olup; doktorunuzun önerilerinin yerini tutması mümkün değildir.